اهميت حركت پا و آموزش جاي گيري در پينگ پنگ
بدون شک يكي از كليدي ترين و مهم ترين فاكتور هاي اصلي براي ارائه يک بازي خوب و بهتر نتيجه گرفتن در تنيس روي ميز اجراي درست حرکت پا مي باشد. ممكن است اين سؤال هميشه در ذهن شما باشد كه چرا بازيكنان آسياي شرقي به طور معمول بهتر از بازيكنان ديگر كشورها بازي ميكنند؟ به نظر من آنها علاوه بر اجراي تمرينات سازگار و منظم هميشه سعي مي كنند در تمرينات روي چابكي ، قدرت و استقامت تمركز زيادي كنند و سعي مي كنند هميشه بدن خود را به توپ برسانند. بازيكني كه خم شده و وزنش را بر روي انگشتان پايش نگه ميدارد تا وزنش به جلو برود راحت تر و بهتر مي تواند در اجراي حركت پا به نتيجه برسد و با تحرک بيشتري كه به دست مي آورد بهتر مي تواند حداكثر توانايى خود را بدست آورد و در نهايت ضربه اي دقيق تر و بهتر به توپ بزند.خيلي مهم است كه شما تمركز خود را روي فعاليت هايي كه عضلات پا را تقويت مي كند انجام دهيد.طناب زدن،دويدن استقامتي و سرعتي ، دوچرخه زدن و تمرين پرش جزو بهترين تمرينات فيزيكي براي پينگ پنگ است كه عضلات مورد استفاده در آن را تقويت مي كنند. نكته مهمي كه وجود دارد و مربي خيلي بايد به آن دقت داشته باشد شرايط فيزيكي، شرايط سني،وتوانايي بازيكن مي باشد كه مربي بايستي تمرينات را بر اين اساس برنامه ريزي كند. مثلا بازيكني كه زير ١٠سال است نبايد تمرينات فيزيكي زياد انجام دهد وبيشتر بايد به تمرينات تكنيكي بپردازد. حال بعد از پي بردن به اهميت شرايط فيزيكي وحركت پا به انواع آن مي پردازیم.
در تنیس روی میز حرکت پا به چهار دسته ی کلی تقسیم میگردد:
1-حرکت پا تک قدمی کوتاه (single step) :
این حرکت موقعی انجام می شود که فاصله توپ از بازیکن کم و معمولاً کمتر از (یک/ دوم ) عرض میز باشد که در این صورت امکان دست یابی به توپ با حرکت یکی از پاها وجود دارد . این حرکت می تواند در جهت های مختلف صورت پذیرد . هنگامی که توپ در سمت چپ قرار گیرد، پای چپ حرکت میکند و بنا به موقعیت توپ ، به طرف جلو یا راست یا عقب حرکت می کند در حالی که پای دیگر ثابت بوده و صرفاً لازم است پنجه های پای ثابت به سمت پای متحرک گردش نماید.
۲-حرکت تک قدمی بلند (stride) :
این حرکت هنگامی مورد استفاده قرار می گیرد که فاصله ی توپ با بازیکن در حدی باشد که امکان استفاده از حرکت تک قدمی کوتاه برای او وجود ندارد .یعنی فاصله بیشتر و حدوداً بیش از (یک / دوم ) عرض میز است.
( بسته به دستها و پاهای بازیکن متغیر است ) در این حرکت ،ابتدا پای راست یا چپ به سمت توپ حرکت می کند و پای مخالف نیز به دنبال پای اول کشیده شده ، و هماهنگ میگردد.
۳- حرکت جهشی (دوپا) spring :
این حرکت معمولاً زمانی انجام می گیرد که نیاز به سرعت بیشتری برای رسیدن به توپ باشد و مثلاً بخواهیم به دو توپ متوالی که با فاصله ، در دو طرف میز برخورد می کنند و بخواهیم فورهند بزنیم .دراین حالت بنا بر فاصله این دو توپ از یکدیگر و اندازه ی دستها و پاهای بازیکن دو نوع جهش کوتاه یا بلند انجام می گیرد و ضربه ی لازم به توپ وارد می شود . فاصله ی توپ حدود ( دو / سوم ) عرض میز می باشد . در صورتی که بخواهیم از راست به چپ حرکت کنیم ابتدا لازم است پای چپ قدری به سمت چپ برود و سپس پای راست به سمت پای چپ حرکت نموده و همزمان هر دو پا به سمت چپ حرکت می کند ( درشکل بالا شماره ۳ ) و در صورتی که بخواهیم از چپ به راست حرکت کنیم عکس حرکات فوق انجام می شود .
4- حرکت ضربدری ( cross steps) :
این حرکت موقعی انجام می گیرد که فاصله ی توپ با بازیکن زیاد و حدود (سه/چهارم) یا بیشتراز عرض میزباشد. در این صورت امکان دریافت و کنترل توپ به وسیله حرکات دیگر وجود ندارد و لازم است شخص با برداشتن دو گام ضربدری، خود را به توپ نزدیک کند. مثلا اگر توپ در سمت راست و جلوی یک بازیکن راست دست قرارگیرد و فاصله ی بازیکن با توپ زیاد باشد لازم است ابتدا پای چپ را حرکت داده ،آن را درنزدیک و جلوی پای راست قرار دهد و سپس پای راست به سمت توپ حرکت دهد و در مکان مناسب استقرار یابد در شکل بالا👆(۴-۱۰).
البته این حرکت برای پای چپ نیزمحتمل است و در زوایای مختلف نیز امکان پذیر می باشد. اصولا این حرکت را بیشتر بازیکنانی که با میز فاصله ی بیشتری دارند به کار می گیرند تا بتوانند خود را به توپ های مختلف که در مکان های با فاصله ی زیاد قرار می گیرد برسانند. این حرکت به نیاز بدن هایی با انعطاف پذیری بالا دارد تا بازیکن بتواند به راحتی با کشیدن بدن درسمت های مختلف این حرکت را انجام دهد.